Datum: 17.09.2021
September is bij uitstek de maand om het gras in gazons en parken goed aan te pakken. Niet alleen als voorbereidend werk richting de herfst en winter maar ook vooruitkijkend op het voorjaar.
Er zijn verschillende werkzaamheden om juist nu te doen.

Werkzaamheden voor onderhoud van het gazon

Verticuteren:
Verticuteer nu uw gazon of park. De dichte gazons hebben vaak een oppervlakkige laag vilt (afgestorven organisch materiaal). Hierdoor is de kans op schimmels groter. Een viltlaag laat ook minder goed water door en kan de grond zelfs waterafstotend maken bij een langere droge periode. Daarnaast laat het voedingsstoffen niet goed door, zodat deze niet goed worden opgenomen door de diepere graswortels. Dit geeft ongewenste grassen een betere kans. Kortom: nu verticuteren zorgt ervoor dat de viltlaag wordt doorgesneden en/of verwijderd.

Beluchten:
Door de grasmat nog eens extra te beluchten kan straks bij veel neerslag het water wat makkelijker wegzakken naar de bodem. Hierdoor blijft het gazon of park minder lang nat. Een minder nat gazon betekent minder kans op ziektes en een betere doorworteling van de grasmat.

Doorzaaien/inzaaien:
Na het onderhoud zoals verticuteren is het goed om door te zaaien met een uitgekiend mengsel. Het verticuteren zorgt ervoor dat het gazon vaak wat opener wordt. Met doorzaaien zorgt u dat dit snel weer dichtgroeit. Het grote voordeel van doorzaaien is dat er weer nieuwe betere rassen gebruikt kunnen worden en uw gazon dus elk jaar verbetert.
Kijk bij het zaaien goed naar hoe open een zode is, welke soorten er al staan, en wat de grondsoort is. U kunt bij twijfel altijd advies vragen aan een van onze specialisten.

Najaarsbemesting:
Dit is de tijd om het gras en ook het gezaaide gras wat extra’s mee te geven. Het gebruik van een goede najaarsbemester geeft het gras wat extra stevigheid en weerstand tegen de winterperiode. Gebruik in deze periode meststoffen met wat minder stikstof (N) en wat meer kali (K). De kali zorgt er voor dat de grasplant wat kan “afharden” voor de winterperiode. Veel stikfstof nu geeft veel bladgroei en dus veel slap blad. Dit blijft langer nat en is veel gevoeliger voor insleep van ziektes en schimmels.

De jaarlijkse uitvoering van bovenstaande werkzaamheden zorgt voor een beter gazon met minder onkruid. Hiermee gaat het gazon langer mee, waardoor volledig vernieuwen wordt uitgesteld of überhaupt niet meer nodig is.

Waarom onderhoud in september?

De grote voordelen van onderhoud in september zijn:

  • De bodemtemperatuur is relatief hoog. Hierdoor kiemt het gras snel, ook de soorten die warmte nodig hebben vestigen zich wat makkelijker in de graszode.
  • Er is voldoende vocht in de grond aanwezig om het graszaad snel te laten kiemen. Dit kan in september vaak met minder water dan in de lente. Hierdoor krijg je vaak een beter resultaat en gebruik je direct ook minder water.
  • Door nu te zaaien heeft u in de lente een prachtig dichte en vitale jonge grasmat. Zodra het zonnetje begint te schijnen kunt u het gras op.
  • September heeft nog voldoende daglicht zodat het gras nog goed groeit.
  • Doordat u de herfst in gaat met een graszode die nog niet helemaal dicht is, is de kans op schimmels aanzienlijk minder.

Wilt u meer informatie of advies? Neem contact op met onze specialisten: